Mennyi és hova kell konnektor a konyhába?

Mennyi és hova kell konnektor a konyhába?

A legtöbb ember tudja, hogy neki körülbelül hány konnektor szükséges ahhoz, hogy a főzés gördülékenyen menjen. Ne kelljen kihúzni a mikrót vagy a kávéfőzőt ahhoz, hogy a botmixert használni tudja. De azt néha elfelejtjük, hogy a konyhai kisgépeken kívül a készülékeknek is kell áramforrás.

Ezért az alábbi írásunkkal szeretnénk támpontot adni, hogy milyen konnektor elhelyezések (villanyvételezési lehetőségek) válhatnak szükségessé az új vagy felújítás előtt álló konyhabútornál.

 

mosogatógép

Mosogatógép villanyvételezése

Fontos, hogy a mosogatógép mögé nem kerülhet semmi. Sem vízkiállás, sem konnektor. Ezért a konnektor elhelyezését a gép mellett kell megoldani. Erre, ha lehetőség van, a legjobb hely a mosogatógép melletti szekrények valamelyikének háta mögött.

 

 

Beépített főzőlap villanyvételezése

Ez lehetőleg a főzőlap alatti falszakaszon legyen. Ide nem konnektor, hanem kötődoboz kerül a nagy áramfelvétel miatt.

 

 

Beépített sütő villanyvételezése

Amennyiben a sütő a főzőlap alatt van, akkor az áramellátása megoldható a főzőlap villanydobozából.

Ha a sütő máshol van elhelyezve, pl. magas szekrényben, akkor arra figyeljünk, hogy a konnektor ne a sütő mögött legyen elhelyezve, mert ellenkező esetben nem lehet a sütőt rendesen a helyére tolni, kitartja a szekrényből.

 

 

Szabadon álló tűzhely villanyvételezése

a piezo gyújtás (szikráztató)

Ekkor a villanyvételezés lehet a tűzhely mögött, a földhöz közeli részen. Itt fontos, hogy gáztűzhely esetében is szükség van villanyvételezésre, a piezo gyújtás (szikráztató) miatt.

 

Hűtőszekrény villanyvételezése

A hűtő konnektora lehet a hűtő mögött, lehetőleg földtől kb 30-40 cm magasságban.

 

Pultvilágítás villanyvételezése

Az általunk készített konyhák esetében a pultvilágítás villanykiállását a felső szekrények teteje felett 4-5 cm-el szoktuk javasolni, mégpedig oly módon, hogy a kiállás kapcsolhatósága megoldott legyen.

 

Mikró villanyvételezése

Ha a mikrót a felsőszekrényben helyezzük el, legyen az szabadonálló, vagy beépíthető, akkor fontos szempont, hogy itt sem lehet a mikró mögött konnektor. Ebben az esetben vagy a mikró alatt, vagy felett kell, hogy elhelyezésre kerüljön.

Magas szekrénybe történő elhelyezéskor, lehet a mikró mögött a konnektor.

 

Elszívó villanyvételezése

Az elszívóknál fő szabály, hogy a villanykiállás az elszívó aljától számítva legalább 50-60 cm-el magasabban legyen.

Kürtős elszívók esetében különösen figyelni kell arra, hogy a konnektor elhelyezése az elszívó körtőjének takarásába essen.

 

 

Pult feletti konnektorok (konyhai kisgépek) konyhai konnektor

Mint már említettük az elég egyértelmű hogy a konyhai kisgépek számára kellenek konnektorok. De itt se mindegy, hogy hol helyezkednek el.

Figyeljünk rá, hogy a főzés és mosogatás felett nem lehet konnektor. A pult feletti konnektorok elhelyezése és mennyisége attól függ, hogy hol van olyan felület, ahol a konyhai kisgépeket (kávéfőző, pirító) használjuk, és mennyi konnektorra van szükség.

Egy bevált módszer, hogy a pult felett konnektorok sorába tesszük a pultvilágítás kapcsolóját.

Egy jó megoldás az is, amikor a kávéfőzőt vagy konyhai kisgépet egy pulton álló szekrényben rejtjük el. Ebben az esetben a konnektor kiállás a szekrénybe essen, a gép mögött.

 

Pultba rejtett konnektorok

Modern megoldás, hogy a konyhai eszközök számára kialakított konnektorok a pultba vannak elrejtve. Ilyenkor az elhelyezendő konnektor alatti szekrény megfelelő kialakításával van lehetőség pultból kihúzható, vagy pultból kiforduló konnektorok elhelyezésére.

kiforduló konnektor   kihúzható konnektor

 

Képek:
Pinterest

Comments for this post are closed.