A konyha mellett a lakás másik központi színtere az étkező, amely szorosan összefügg a konyhával, vagy a konyhához kapcsolódó helyiséggel.

Az étkező berendezése – milyen bútort válasszak?

A konyha mellett a lakás másik központi színtere az étkező, amely szorosan összefügg a konyhával, vagy a konyhához kapcsolódó helyiséggel. Általában itt gyűlik össze a család, fogyasztja el a közös ebédet, vacsorát, vagy ünnepi étkezések alkalmával üli körbe a szépen megterített asztalt.

Azonban a megfelelő étkezőgarnitúra kiválasztása nem egyszerű, hiszen könnyen a bőség zavarában találhatjuk magunkat a bútorok végtelen piacán. Anyagban, méretben, stílusban szinte korlátlan variációkkal találkozunk.

A következő bejegyzésünkkel igyekszünk segíteni abban, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a választáskor.

 

Az étkező asztalának kiválasztásánál az első és talán a legfontosabb szempont a méret.

Méret

Az étkező asztalának kiválasztásánál az első és talán a legfontosabb szempont a méret. A megfelelő méretű asztal kiválasztásakor figyelembe kell venni a rendelkezésre álló helyet, a családtagok számát, illetve a vendégfogadás gyakoriságát és a vendégek számát is.

Fontos, hogy az asztal könnyen körbejárható legyen. Hagyjunk elegendő helyet a székek ki-be tologatásához, hogy kényelmesen elférhessünk mögöttük! A kinyitható, nagyobbítható asztalok esetében a nyitott állapotot érdemes figyelembe venni a méret meghatározásánál.

Fejenként minimum 50-60 cm-t érdemes hagyni. Ennyi hely kell ahhoz, hogy a vendégek könyökei kényelmesen elférjenek az étkezés során.

 

Forma

Az asztal formája lehet téglalap alakú, kerek vagy ovális, de lehet sarkos vagy lekerekített is. A legelterjedtebb a téglalap alakú asztal, ami jól kihasználja a teret. Szűk, kis helyen érdemes lekerekített sarkút választani, mert az éles sarkok balesetveszélyesek lehetnek. Az ovális és kerek asztalok nagy előnye, hogy az asztaltársaságban könnyebben láthatjuk a másikat és egy nagyobb társaság is könnyebben leültethető köré, ellenben a körasztal általában helyigényesebb, mint az ovális vagy téglalap alakú.

A lábazata lehet központi vagy az asztallap szélére elhelyezett. A központi lábas asztalt könnyebb körbe ülni, azonban a szélre elhelyezett lábaknak előnyösebb a beülése.

 

Stílus

Az étkezőbútorok rengetegében valószínűleg a megfelelő stílust a legnehezebb megtalálni. Hiszen fontos, hogy az étkező is illeszkedjen a lakás megjelenésébe.

Általában minden lakásban jól mutat egy letisztult, modern stílusú nappali bútor vagy étkezőgarnitúra.

A klasszikus stílusú tömörfa, esetekben akár intarziás vagy faragott asztalok szinte megkövetelik a hozzájuk illő, elegáns berendezést.

Egy modern, dizájner étkezőasztal a lakás éke lehet, ami már szinte inkább műalkotásnak néz ki. Ezek az asztalok kissé elrugaszkodnak a megszokott formatervektől, meghökkentő módon vannak kialakítva. Ha egy ilyen extravagáns asztalban gondolkozunk, mindenképp számolni kell azzal, hogy az ilyen bútoroknak térre van szükségük. Nemcsak fizikai, hanem optikai értelemben is.

Extravsgáns étkezőasztal Egy modern, dizájner étkezőasztal a lakás éke lehet, ami már szinte inkább műalkotásnak néz ki.

 

Anyag

A klasszikus favázas vagy furnéros asztalok az egyik legnépszerűbb kategóriába sorolhatóak. Rendkívül népszerű az MDF is, amely sokkal kevesebb odafigyelést igényel a klasszikus fából készült bútorokkal szemben. A tömörfa asztalok választásánál figyelni kell a fa keménységére is. Tartósság szempontjából a bükk a legjobb választás, mert egy erős, strapabíró fafajta, míg a puha fenyő könnyebben sérülhet.

Az üveg étkezőasztal könnyen és gyorsan tisztítható, azonban könnyen össze is koszolható. Éppen ezért gyerekek mellé nem feltétlen ezt a típust ajánlanánk.

A vasból vagy fémből készült asztalok strapabíróak, hosszú éveken keresztül megőrzik minőségüket. Tisztíthatóságuk és ápolásuk rendkívül egyszerű, ráadásul masszív szerkezetüknek köszönhetően bátran ajánljuk gyerekek mellé is jó választás lehet.

 

Szín

Az asztalon kívül az étkező környezetének színeit is figyelembe kell venni, mint például a tapéta, drapéria, munkalap, padló burkolata.Az étkezőasztalok esetében is viszonylag nagy a színválaszték, de egy egyszerűbb asztalt is érdekessé lehet varázsolni a különleges színű étkezőszékekkel.

A szék kiválasztásánál két megközelítés szerint célszerű mérlegelni: praktikusság és esztétika. Az esztétikai szempontok természetesen szubjektívek, de valamiféle harmóniát azért célszerű kialakítani a székek és az asztal között.

Az asztalon kívül az étkező környezetének színeit is figyelembe kell venni, mint például a tapéta, drapéria, munkalap, padló burkolata. Gondoljuk végig, hogy kárpitos, textilbőr vagy lemezelt széket szeretnénk!

A kárpitos széknek nagy előnye, hogy számos szín közül lehet választani és, ha néhány év múlva megunjuk, akkor akár át is kárpitoztathatjuk. Szövetből nagyon nagy a választék. A népszerű textilbőr hatásában megegyezik a bőrrel, ugyanakkor szellőzik az ülés. A lemezelt székeken viszont nagyon egészséges az ülés és könnyen tisztítható.

Az étkezőfotel előnye, hogy puha, esetleg karfás kialakítása miatt kifejezetten kényelmes. A kellemes étkezéshez a finom ételen kívül a vidám társaságban eltöltött hosszú beszélgetés is legalább annyira hozzátartozik, amihez pedig elengedhetetlen a kényelmes étkezőbútor.

Partnercégünknél, a RioDesign törökbálinti bemutatótermeiben minden stílusnak és igénynek megfelelő étkezőgarnitúrát megtalálunk. A magas minőségű, akár egyedi méretű asztalok mellé hatalmas szín- és anyagválasztékból biztosan megtalálja mindenki a számára megfelelő étkezőszékeket is.

Comments for this post are closed.