koronavírus - kiemelt

Mivel takarítsak a koronavírus idején?

A koronavírus miatt többet és alaposabban takarítunk, fertőtlenítünk. Ez érthető is, azonban nem mindegy, milyen felületet mivel tisztítunk. Ugyanis egyes szerek roncsolhatják a különböző felületeket.

Mi a különbség a takarítás és a fertőtlenítés között?

  • A takarítás azt jelenti, hogy a felületekről eltávolításra kerül a piszok és a kórokozó. Ez nem azt jelenti, hogy el is pusztulnak, csak azt, hogy csökken a számuk. Valamint az esélyt arra, hogy fertőzést terjesszenek.
  • A fertőtlenítés viszont azt jelenti, hogy vegyszerekkel elpusztítjuk a felületen található kórokozókat. A fertőtlenítés nem feltétlenül tisztítja meg a szennyezett felületeket vagy tünteti el onnan a kórokozókat. Azonban, ha takarítás után fertőtlenítünk egy felületet, akkor azzal tovább csökkenhet a fertőzések terjedésének esélye.

 

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatása szerint a vírus különböző felületeken különböző ideig marad életképes:takarító felszerelés

  • Rozsdamentes acélon 72 óráig – ilyen pl. a mosogató, a konyhai edények, evőeszközök, kilincsek, akasztók, csapok, fogantyúk.
  • Műanyagon szintén 72 óráig – ilyen pl. a műanyag ajtó, távirányító, villanykapcsoló, konyhai eszközök, flakonok, de a legtöbb konyhai munkapult is műanyag borítású.
  • Kartonpapíron 24 óráig – tejes doboz, pizzás doboz, postai levelek.
  • Réz felületen 4 óráig – kilincsek, csövek, kulcsok, de egyes bútorfogantyúk is készülhetnek rézből.

Az, hogy a levegőben meddig életképes azt még nem lehet biztosra tudni. Egyes szakemberek szerint akár 3 óráig is életképes maradhat, mások szerint a köhögés vagy tüsszentés révén a levegőbe kerülő vírusok nem életképesek pár másodpercnél tovább.

 

A hypo és egyéb erős vegyszerek veszélyessé is válhatnak, ha nem megfelelően alkalmazzuk őket. Érdemes megfogadni néhány tanácsot, mielőtt túlzásokba esünk.

Ne keverjük a vegyszereket!

Egy hétköznapi takarítás során valószínűleg nem merülne fel az emberben, hogy a fertőtlenítők hatását fokozva összekeverje őket, azonban a koronavírustól való félelem extrém helyzetet teremthet. Hallgassunk a szakemberekre, akik a fertőtlenítéshez elsősorban az alkoholtartalmú, vagy klórtartalmú szereket ajánlják, de nem keverve (és nem is rázva)!

 

A háztartási tisztítószerek három kategóriába sorolhatóak:

Lúgos: ide tartoznak a nátrium-hidroxid (lúgkő) tartalmú anyagok, például lefolyótisztítók, illetve a népszerű klóros vegyszerek, a hipó, Clorox, Domestos. Ezek hatóanyaga a nátrium-hipoklorit. Fehérítésre azért alkalmasak, mert bomlásuk során oxigén keletkezik, melynek erős az oxidáló hatása. Lúgos hatásúak az ammóniát tartalmazó anyagok, például az ammónia vizes oldata, a szalmiákszesz is. A természetes anyagok közül a szódabikarbóna.

Savas: ezek a sósavat (HCl), foszforsavat, szulfaminsavat vagy más savat tartalmazó vegyszerek, melyeket vízkőoldásra használunk. A wc tisztítók is ebbe a csoportba sorolhatóak. Hatásukra gáz fejlődik, szén-dioxid szabadul fel, valamilyen oldható só keletkezik. A hidrogén-peroxid is gyenge sav és természetesen az ecet-, vagy citromsav is.

Semleges: kémhatásuk 7 pH körüli, az olyan szerek tartoznak ide, melyek az emberi bőrrel is találkoznak, így a nagyon savas vagy nagyon lúgos hatás káros lenne. A mosogatószerek, súrolószerek, általános tisztítószerek általában lúgosak. Tartalmazhatnak valamilyen fertőtlenítőt is, ekkor enyhén lúgos hatásúak.

Ezekből a savas és lúgos kémhatású szereket nem szabad összekeverni!

Ha nem vagyunk biztosak egy tisztítószer kémhatását illetően, egyszerűen nézzük meg a címkéjét, itt megtaláljuk az összetevőket, valamint a figyelmeztetést is, hogy mivel ne öntsünk össze.

 

A hivatalos szervek tanácsai szerint hypot, alkoholt és szappant bátran használjunk, ezek hatásosak a koronavírus ellen. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a klór fehérít, az alkohol pedig szárít.

Törlőkendő

Emiatt például a bőrrel bevont felületek (bőr kanapé, autó üléshuzat, bőr cipő, táska) fertőtlenítésénél inkább alkoholt, illetve olyan törlőkendőt használjunk, melynek az aktív hatóanyaga nem klór.

Háztartási hypo hatékonyan fertőtlenít, azonban bőrirritáló hatású és súlyos szemkárosodást is okozhat. Ezért használatakor védőkesztyű és szemvédő/arcvédő használata kötelező. A tömény hypo öntésénél a belégzésre is vigyázni kell, mert megmarhatja a légutakat. Ezért igen körültekintően kell vele bánni.

Alkalmas mosható, klórálló padló- és falburkolatok, valamint berendezési- és felszerelési tárgyak felületeinek fertőtlenítésére. Azonban fémekre korrozív hatású lehet. Ezen felületek fertőtlenítésére az NNK az alkohol bázisú gyorsfertőtlenítőket, illetve a fertőtlenítő kendőket javasolja.

A koronavírus hatástalanításához virucid (vírusölő) hatású fertőtlenítőszerek használata ajánlott. Felmosáshoz, takarításhoz fertőtlenítő tisztítószert célszerű használni! Emellett fontos a gyakori szellőztetés is!

A takarításhoz, fertőtlenítéshez használt textíliákat is fertőtleníteni kell. A pamutszálas textíliát 90–95 Celsius-fok hőmérsékleten kell kimosni, általános mosószer alkalmazásával. A kevert szálas (tehát műanyagot is tartalmazó) takarító textíliákat alacsonyabb hőmérsékleten lehet csak kimosni.

 

 

Forrás:
www.evamagazin.hu
www.raketa.hu

 

Comments for this post are closed.