Ingyenesen be lehet vizsgáltatni a csapvíz ólom tartalmát.

Ingyenesen be tudjuk vizsgáltatni a csapvíz ólom tartalmát

Az ólom egy mérgező nehézfém és egészségkárosító, káros hatása közismert. Gátolja a vérben a hemoglobintermelődést, ami az oxigén szállításáért felelős, emellett az idegrendszerre is káros, mérgező.

Magyarországon kormányrendelet szabályozza az ivóvíz minőségére vonatkozó paramétereket, amely az Európai Uniós irányelven alapul.

Az ivóvíz ólom tartalma a hazai és európai uniós jogszabályok szerint legfeljebb 10μg/l lehet.

Az ólom elsősorban a régi épületekben helyenként még meglevő ólomcsövekből kerülhet az ivóvízbe. Az 1970 előtt épített ingatlanok esetén még előfordulhatnak olyan vízvezetékrendszerek, amik ólmot tartalmaznak. Az ólomtartalmú ivóvíznek nincsen jele. Nincs a víznek különös íze vagy szaga és fémes íz sem utal az ivóvízben lévő ólomra, sem annak mennyiségére. Az koncentráció egy épületen, de akár egy lakáson belül is változhat. Akkor is lehet a tartalom határértéken felüli, ha a fogyasztója semmilyen panaszt nem észlel az ivóvízzel kapcsolatban.

Az Országos Közegészségügyi Intézetben (OKI) elindított egy komplex népegészségügyi projektet, amelynek egyik projektje azt vizsgálja, hogyan jut ólom az ivóvízzel az emberi szervezetbe.

Ha szeretné, hogy lehetőséget kapjon az ingyenes vizsgálatra, akkor olvassa el a részleteket a TudományPláza honlapján.

Comments for this post are closed.