Az amerikai konyha kialakításánál fontos szempont, hogy ki lesz a fő használója.

Amerikai konyha praktikussága

Az amerikai konyha jellegzetessége, hogy nincs fal a konyharész és a nappali között, így tágas és világos tér áll a család rendelkezésére.

Az amerikai konyha kialakításánál fontos szempont, hogy ki lesz a fő használója. Fontos szem előtt tartani azt is, hogy könnyen hozzáférhetőek legyenek a szükséges konyhai eszközök. Emellett gondosan ki kell választani, hogy milyen legyen az elrendezése. Leggyakoribbak az egyenes, egysoros, vagy kétsoros konyhák, az L-alakú vagy más néven sarokkonyhák, ám a nagyobb konyhaméretek esetében gyakran előfordul az U alakú, esetleg G alakú konyhabútorozás is.

Magasfényű vagy matt? elegáns konyhabútor Klasszikus konyha bárpulttal

Meghatározó paraméter a méret, de ugyanolyan jelentős a konyha terének alakzata, formája is. Bizonyos terekbe például csak sarokkonyha tervezhető, de egy szűkebb, hosszúkás térben a legpraktikusabb tervezés az egysoros konyha. Figyelni kell az elrendezésre is, mert a túl szűk, vagy a túl tágas tér hátránya lehet a konyha használatának. A hely szűkössége miatt lehet kényelmetlen, vagy a túl tágas terek elrendezése miatt sok lehet az ide-oda rohangálás, ezért a szükségesnél jobban elfáradhatunk majd.

 

Előfordulhat olyan is, hogy a helyiség szabálytalan alakja miatt kell körültekintően megtervezni a konyhánkat.

Praktikus tippek, ötletek

Praktikusan tervezett és praktikusan nyíló, húzható alsó, felső szekrényajtókkal. De akár teljes kihúzású sarokfiókokat is tervezhetünk még több és jobban hozzáférhető tároló helyet kapva.

A kétsoros konyhánál a terület két egymással szemben lévő oldala bútorozott, így ez a fajta jobb térkihasználást biztosít az egysoros konyhánál, azonban szélesebb térre is van hozzá szükség. Ha lehetőségünk van, akkor célszerű az elrendezést úgy tervezni, hogy a két bútorozott falfelület között egy ablak helyezkedjen el. Mert, ha az ablak a két bútorsor között, vagy azok végében helyezkedik el, akkor a konyha jól szellőztethető, világos lesz.

A konyhaszigetes megoldás nyitottabb és tágasabb teret generál, az egybenyitott terekben is jól mutat. Egy konyhasziget több funkciós is lehet. Nyújthat térelválasztó szerepet, de lehet akár plusz munkafelület, előkészítő vagy átadó pult, de akár betöltheti még étkezőasztal szerepét is. Ezeken túl (alsó része) további tárolási lehetőségeket is nyújt számunkra.

Az L alakú konyha, vagy más nevén sarokkonyha is jó választás akkor, ha az amerikai konyhánkban egy kisebb étkezőasztalt is szeretnénk elhelyezni, ugyanis ez a fajta megoldás kifejezetten jól hasznosítja a sarkot.

 

Az U alakú konyha a tágas és kényelmes elrendezésen túl igazán látványos is tud lenni.

Minimalista konyhabútor

Nagyobb és kisebb méretű konyhák esetén is ideális forma lehet, ám minden esetben kulcsfontosságú a figyelmes, gondos konyhabútor tervezés. Érdemes arra is ügyelni, hogy ne legyen se túl nagy, se túl kicsi a munkapultok közötti rész, mert elveszhet a konyha kényelme és használhatósága. Fontos tehát, hogy valamennyi konyhai műveletünk, folyamatunk a lehető leggyorsabb, legkényelmesebb kialakítású legyen.

Tágas és sokoldalú a G alakú konyha. Ehhez is azonban, mint az U alakúnál, nagyobb belső térre van szükség. Ennél a választásnál zónákra tudjuk felosztani a rendelkezésünkre álló teret. Ilyen például az előkészítési, tálalási, tárolási, sütési és mosogatási zóna.

Az amerikai konyhák egyik előnye, hogy főzés közben sem különül el a többiektől az, aki a konyhában robotol. A másik nagy előny, hogy közben a konyha ördöge biztosan része marad a kommunikációnak és tud a többi emberre, például kis gyerekre is figyelni. Akik nem szeretik ezt a konyhatípust, azok szerint az a hátránya, hogy az egy légtérben való tartózkodás sok zajjal is járhat, így aki a nappaliban tartózkodik, annak főzés közben megzavarhatjuk a nyugalmát. Továbbá főzés által keletkező kellemetlen szagok terjenghetnek az egész lakásban. Ezt azonban egy jó szagelszívó elhelyezésével könnyen lehet csökkenteni.

 

A konyha minden háztartás egyik, ha nem a legfontosabb része, a társasági élet középpontja.

Árlap - Konyha-szerviz Stúdió Bt. - Kérjen ajánlatot!

Éppen ezért a megtervezése különös odafigyelést és precizitást igényel. A legbonyolultabb feladatunk az amerikai konyha tervezésénél akkor lesz, amikor elhatározzuk, hogy egyszerre legyen funkcionális, célszerű, dizájnos és esztétikus is. Ezután jöhet az anyagok megválasztására fordított kellő figyelem.

Többféle nagyságú és kinézetű munkalap variációkból választhatunk az amerikai konyha kialakításánál is. Ebben az esetben ügyeljünk arra, hogy a munkalap mérete és színe egyensúlyban legyen az amerikai konyha többi részének méretével, színvilágával. Szintén fontos szempont, hogy a munkalap minőségi anyagból készüljön. Az általunk forgalmazott MDF lapok ideális választásnak bizonyulnak, mert ezt a felületet fogjuk majd a legtöbbet használni. A munkalap kiválasztása után a sütéshez és főzéshez kell kialakítanunk a megfelelő helyet. Célszerű ezt a területet a munkalap közelébe tervezni. Nyilvánvalóan mindenki saját magának dönti el a főzőlapok és sütők helyét, az azonban biztos, hogy ezeket az elemeket érdemes viszonylag egymáshoz közel elhelyeznünk.

El kell döntenünk, hogy hol és hogyan fogjuk az élelmiszereket és a konyhai eszközöket tárolni. Célszerű a munkalap közelében, de attól elszigetelve például egy külön szekrényben tartani őket. Ezáltal megvédeni a keletkező párától és egyéb szennyeződésektől.

Modern konyhabútor natúr tölgy

További fontos szempont az amerikai konyha esetében is a tálaló eszközök megfelelő tárolása.

A tálaló eszközöket javasolt mindig olyan helyre tennünk, ahonnan különösebb nehézség nélkül el tudjuk érni, ennek ellenére egyáltalán nem akadályozzák meg a főzést, vagy sütést. A legpraktikusabb megoldás lehet erre egy kialakított szekrény.

Végül gondoskodnunk kell a mosogató felület kialakításáról is. Az amerikai konyha kivitelezése során a mosogatótálca kiválasztásánál és elhelyezésénél is fontos szempont a praktikusság. A tálcánk vagy mosogatógépünk ne legyen főzőlapok és munkalap közvetlen közelében, mert a szennyeződés és kosz visszakerülhet a frissen elmosogatott edényekre.

Reméljük, hogy cikkünk elolvasása hatására mélyebb betekintést nyert az amerikai konyha világába. Bármilyen jellegű kérdésével forduljon hozzánk bizalommal a honlapunkon feltüntetett elérhetőségek egyikével, vagy személyesen a 8. kerületi konyhastúdiónkban előre egyeztetett időpont alapján.

Comments for this post are closed.