A mosogatógép a legjobb barátunkká válhat a konyhában, hiszen időt és fáradtságot takaríthatunk meg vele.

A mosogatógép helyes használata

A mosogatógép a legjobb barátunkká válhat a konyhában, hiszen időt és fáradtságot takaríthatunk meg vele.

Azonban a legjobb eredmény érdekében megfelelően kell belepakolni az edényeket. A nem megfelelő megtöltés jelentősen csökkenti a tisztítási teljesítményt.

 

Megtöltés előtt

Általános tévhit, hogy az edényeket és az evőeszközöket alaposan elő kell öblíteni, mielőtt azokat mosogatógépbe helyezik. Elég csak a nagyobb ételmaradékokat eltávolítani az edények felületéről, nem muszáj aprólékosan lemosogatni a lerakódott szennyeződéseket. Ez azért is fontos, mert ennek elmaradása esetén eldugulhat a szűrő, vagy károsodhatnak a vízszivattyúk.

 

A bepakolás

Ha rendetlenség van a gépben, akkor a víz nem éri el az összes edényt, így a mosogatás sem lesz hatékony. Ezért érdemes ezek szerint bepakolni:

 • A mosogatógép bepakolásaA nehezebb, nagyobb lábasokat, serpenyőket az alsó kosárba tegyük, a felsőbe pedig a kényesebb edények (poharak, üvegedények, csészék) kerüljenek.
 • Az edényeket mindig a nyílásukkal lefelé fordítva rakjuk be a gépbe, mert különben megáll bennük a koszos mosogatóvíz. A tányéroknál mindegy, csak álló helyzetben legyenek.
 • A tányérokat és a tálakat úgy kell elhelyezni, hogy a mosogatógép közepe felé nézzenek, ezzel biztosítható, hogy megfelelően érjék el őket a mosogatókarok.
 • A kanalat és a villát felfelé, a kést viszont élével lefelé fordítva helyezzük be, mert különben sérülésveszélyes.
 • A hosszú tárgyakat pl. kenyérvágó kés ne az evőeszköztartóba, hanem a felső polcra fektessük, nehogy beleakadjon a forgókarba.
 • Ne rendezzük csoportokba az azonos típusú evőeszközöket, hanem keverjük össze őket! Az azonos típusú evőeszközök hajlamosak az egymáshoz csúszásra – különösen a kanalak. Ennek következtében a víz nem jut el az eszközök teljes felületéhez. Ez elkerülhető az evőeszközkosárra rakható fedél réseinek használatával.
 • A hajszálvékony borospoharakat az érzékenységük miatt inkább kézzel mosogassuk.
 • A rozsdamentes acél és az ezüst reakcióba léphet a mosogatógépben és kárt tehet az evőeszközökben. Az ilyen eszközöket a kosár ellentétes végeiben helyezzük el.
 • A kipakolás sorrendje alulról felfelé haladva történjen. Így ha valamin víz maradt, nem csepeg rá az alatta lévőre.
 • Hagyjuk résnyire nyitva a mosogatógép ajtaját miután kipakoltunk belőle, így teljesen ki tud száradni.

 

Mit nem szabad betenni a mosogatógépbe:

 • Ólomkristály – maradandóan károsodhat a gépben
 • Alumínium edények könnyen elveszíthetik a színüket
 • Fából készült evőeszközök, vágódeszka, fanyelű konyhakések. A fa megszívja magát a mosószeres vízzel.
 • Rézből, ónból, cinkből vagy sárgarézből készült edények homályossá válhatnak
 • Nem hőálló műanyag edényeket is inkább kézzel mossuk, mert esetleg eldeformálódnak
 • Festett porcelánok, aranyozott tányérok, edények megfakulhatnak
 • Az antik tárgyakat. Azoknál a tányéroknál is ezt javasolt, amelyeken valamilyen felirat, dekoráció látható.
 • A ketchup-os, paradicsom-mártásos tányért se ajánlott öblítés nélkül betenni, mert a tányér ugyan tökéletes lesz, de az első öblítővíz elszíneződik, és megfoghatja a világos színű műanyag tálakat.

 

A mosogatógép tabletták 12 terítékes (azaz a 60 cm széles) mosogatógépekhez vannak méretezve.A tabletták 12 terítékes (azaz a 60 cm széles) mosogatógépekhez vannak méretezve, így már a 9 terítékes (45 cm széles) készüléknek is túl nagy. A még kisebb, 6 terítékes gépekbe egy fél tabletta is elegendő.

A sótartály feltöltése nem kerülhető el, de a kombinált mosogatógép tablettákkal kényelmesebbé tehetjük mindennapjainkat. A sótartály elég nagy minden készüléken, csak ritkán kell utántölteni, az öblítőt pedig tartalmazzák a kombinált tabletták, így annak tartálya üresen hagyható. Sőt, árthatunk is a készüléknek, ha a kombinált tabletták mellé öblítőt is adagolunk, mert a víz – a magas vegyszertartalom miatt – habzani fog, és a finom elektronikát összezavarhatja.

Az előmosogatás ellenére a lerakódott zsíroktól, apróbb ételmaradékoktól idővel eltömődik a szűrő. Épp ezért rendszeresen ki kell venni a készülékből és alaposan meg kell tisztítani.  Előfordulhat, hogy az öblítéssel nem stimmel valami. Ennek oka a fúvóka lehet az oka, ugyanis előfordulhat, hogy ételmaradék miatt eldugult.  Ennek elkerülésére léteznek már öntisztító szűrővel készült mosogatógépek is.

 

 

 

Forrás:
ezermester.hu
beko.com
onlinemarkaboltok.hu

Comments for this post are closed.