mi is lesznek a 2024-es konyha trend?

2024-es konyha trend – inspiráció a konyhafelújításhoz

Nem számít, milyen kényelmes a kanapé vagy mekkora az étkezőasztal, a konyha vitathatatlanul az otthon szíve. A legtöbb ember sok időt tölt a konyhában, így fontos, hogy az praktikus és nekünk tetsző legyen.

A trendek követése egyéni ízlés és döntés, azonban 2024-ben sok gyártó fog megjelentetni új ajtó front és munkalap színeket. A régi, elavult színek eltűnnek a palettákról és helyette új, modern, a szakértők által jósolt trendeknek megfelelőek váltják őket.

De mi is lesznek a 2024-es konyha trend?

 

Merész, hangulatos színek

A fehér konyhák divatja visszaszorul, helyette előtérbe kerülnek a sötét, hangsúlyos árnyalatok, mint például a piros és éjkék, barna, bordó vagy akár a grafitszürke. A 2024-es év konyha trend fő színének a zöld árnyalatait jósolják. A nyugtató zsályától az erős smaragdig minden tónusában divatos lesz.

A hangsúlyos, merész színekhez érdemes természetes fa vagy kő munkalapot választani, így organikusabb hatást lehet elérni.

Mivel ezek az erősebb színek elég meghatározóak, így nem feltétlen kell minden szekrényt ezekből a színekből készíttetni. Lehet a fal színével játszani, vagy akár csak a kiegészítőkkel. A zöldet nagyon könnyű becsempészni a konyhába néhány növénnyel, textíliával.

  2024-es konyha trend - merész színek, bordó konyha Magasfényű szürke konyha Inox színű lábazati takaróval egészült ki, ami így remek összhangba hozza a konyhát a hűtővel.

zöld konyha sötét pulttal 2024-es konyha trend fő színe a zöld valamennyi árnyalata lesz.

 

Indukciós főzőlapok

Alacsonyabb energiafogyasztás, kevesebb kellemetlen szag, valamint a gyorsaság céljából egyre többen döntenek az indukciós főzőlapok mellet. Gyorsan felmelegítenek és gyorsan lehűlnek, így kiválóan alkalmasak kisgyermekes családok számára is. Azonban fontos tudni, hogy az indukciós főzőlaphoz nem használható minden edény.

Az indukciós technológia mágneses energiát használ a hőfejlesztéshez, ezért csak mágnesezhető edényeket lehet használni a főzőlapon. Legegyszerűbben úgy tudjuk meg melyik meglévő edényünk mefelelő, ha egy mágnest teszünk az aljára, ha a mágnes rátapad, akkor az edény használható indukciós főzőlapon. Az üvegedények, agyag és kerámiaedények nem lesznek alkalmasak, de a rozsdamentes vagy zománcos fémedények viszont igen.

A mágnesteszten kívül fontos az edény alja is: a gömbölyödő, nem egyenes felületű edények sem praktikusak az érintkező felület csekély mérete miatt.

Érdemes 1-1 kifejezetten indukciós főzőlapokhoz kifejlesztett főzőedényeket beszerezni. Ezek a hagyományos fém lábasoknál és serpenyőknél vastagabb fenekűek és falúak, általában több rétegből állnak. A kifejezetten indukciós főzőlaphoz ajánlott edények gyorsabban, szinte másodpercek alatt melegednek fel, mint a hagyományos rozsdamentes főzőedények.

 

Öltöztető világítás

A megfelelő világítás minden helyiségben szükséges, de a konyhában kifejezetten fontos. A felsőszekrények aljára szerelt pultvilágítás nem újdonság, ez szinte elengedhetetlen a főzés során. Azonban a szekrények tetejére helyezett, felfelé világító vagy akár a lábzatba épített világítással igazán stílusossá és moderné lehet varázsolni a konyhát.

Ez a konyha első ránézésre modern konyhabútor látszatát kelti, azonban közebbről nézve észrevehető a klasszikus konyhabútorokra jellemző marásminta is a fehér ajtókon. A szekrények tetejére helyezett, felfelé világító vagy akár a lábzatba épített világítással igazán stílusossá és moderné lehet varázsolni a konyhát.

Fiókok az alsó szekrények helyett

A fiókok kialakítás edények tárolására nem kifejezetten újdonság, azonban a 2024-es konyha trend alapján most még jobban előtérbe kerülnek. Sokkal könnyebb kinyitni egy fiókot, és kihúzni a tányérokat vagy a fazekakat, mint a nehezen elérhető szekrénybe bemászni. A fiók kihúzásával átláthatóan tárul elénk minden.

 

Több funkciós szigetek 

Az amerikai házakkal ellentétben nálunk sokkal kisebben a lakások és hiába van egybenyitva a konyha és a nappali, így se mindig fér el kényelemesen egy étkezőasztal. Az U-alakban térbe beforduló pultoknál régebben divat volt a magasított bárpult, ám azonban ezt a mostani trend hanyagolja, így inkább a munkalap szekrényeken való túllógatásával kialakult étkező rész vette át a helyét. Ugyan csak ez a megoldás népszerű a külön álló konyhaszigeteknél is.

Fontos azonban tudni, hogy az ilyen kialakításoknál a rendes székek alacsonyak, a hagyományos bárszékek viszont túl magasak. De pánikra semmi ok, erre a célra lettek kitalálva az úgynevezett alacsony bárszékek. Mivel ezekből is több féle van (állítható/ fix magasságú) a pultmagasság -25 cm képlettel könnyen ki tudjuk számolni a kényelmes ülőfelület magasságát.

Ez a modern, magasfényű konyhabútor egy eladásra szánt lakásba készült.

 

Okos sütők

Egyre több okos termék kerül kifejlesztésre, amiknek célja, hogy megkönnyítsék a mindennapokat.

Az egyik ilyen újdonság az okos sütő, amely telefonos alkalmazással is kezelhető. Ennek segítségével bárhonnan elindítható a sütő, még akkor is, ha éppen nem vagyunk otthon. Az összeköttetésnek köszönhetően könnyen szemmel tudjuk tartani az ételt, egyszerűen tudjuk módosítani a sütési programot vagy hőmérsékletet. Emellett könnyen ellenőrizni tudjuk, hogy a sütő ki van e kapcsolva, ha nem tartózkodunk a lakásban.

Az okos sütők nem csak gyorsak, de javítják a főzési élményt is. Gyakran beépített receptekkel rendelkeznek, ugyanakkor az alkalmazás tippeket is ad a felhasznált összetevők tápértékérő és elkészítéséről is.

 

Kép: Pinterest

Comments for this post are closed.