Az amerikai hűtőszekrény oldalát is eltakartuk egy, a magasfényű konyabútor anyagából készült lappal.

Milyen anyagból legyen a konyhai hátfal?

A konyhai hátfal elsődleges célja, hogy megvédje a falat a szennyeződéstől.  De napjainkban a klasszikus csempe mellett egyéb megoldások is léteznek. Összeszedtük, hogy milyen lehetőségek vannak és minek mi az előnye – hátránya.


Mi alapján válasszunk?

A választást több tényező befolyásolhatja. A döntés előtt fontos figyelembe venni a tisztántarthatóságot, a dizájnt, az árat, a vele járó munkát.

Megjelenésben leginkább a konyhabútor frontjához érdemes igazítani a hátfal stílusát és típusát, hiszen azok képzik a legnagyobb felületet. Ezen felül figyelembe kell még venni a munkapultot, a falak színét, valamint a padlóburkolat is, mert az összkép kialakításában nagy szerepet játszanak.

Csempe Ez a fehér panelkonyha magasfényű akril ajtókkal készült.

A csempe az a klasszikus konyhai hátfal megoldás, ami sosem megy ki a divatból. Napjainkban egyre kreatívabb színekkel, formákkal és mintákkal találkozhatunk.

sőt nagyon népszerű megoldás manapság az is, ha a konyha hátfalán a csempe megegyezik a padlóburkolattal, így foglalva keretbe és adva egységet a konyhának. Rengeteg elegáns, ízléses és különleges típus között biztosan megtaláljuk a számunkra ideálisat. Gyakori választás a mozaikcsempe is, amelyből igazán kreatív koncepciók hozhatóak létre.

Előnye: hőálló, dekoratív, egyedi megoldásokra ad lehetőséget, hatalmas a választék, könnyen tisztán tartható, időtálló.

Hátránya: cseréje nem kis feladat, felrakása szakembert igényel.

Ár: széles skálán mozog az áruk, így mindenki megtalálhatja a saját árfekvésének megfelelőt.

 

Konyha hátfal a munkapult anyagából konyha felfelé nyíló ajtókkal bal oldala - konyhai hátfa

Szép, egységes megjelenést kaphatunk, a pult és a konyhai hátfal ugyan abból az anyagból készül. Egyre elterjedtebb megoldás a különböző mintázatnak, a színnek és textúráknak köszönhetően. Könnyedén kiválaszthatjuk az igényeinknek, illetve az ízlésünknek leginkább megfelelő burkolatokat.

A falpanel elkészítéséhez a konyhai munkalap dekor rétege kerül fel egy vékonyabb hordozó rétegre.

Előnye: gyors, nem igényel külön szakembert, munkatársaink fel tudják rakni, könnyen tisztítható.

Hátránya: gáz főzőlap esetén a főzőlap fölé fémpanel ajánlott, vagy egy hőterelő lemez szükséges, nehogy megégjen a falpanel.

Ár: megfizethető

 

Üveg minimalista-konyha

Egyre népszerűbb megoldás az üvegből készült hátfal, hiszen az üvegből készült konyhafalak érdekesek, különlegesek, jól variálhatók és csak a kreativitás szab nekik határt.

Az edzett üvegből készülő konyhai hátfalat 600-700 fokon edzik. Ez a hőmérséklet egy indukciós főzőlap maximum hőmérsékletének 3 szorosa. Emellett az üveg hátfal egy hatalmas egybefüggő felület, nincsenek fugahelyek, így ugyanolyan könnyű tisztítani, mint egy ablakot. 

Előnye: dekoratív, könnyen tisztántartható, tartós, hőálló.

Hátránya: felhelyezése szakembert igényel, sérülékeny.

Ár: költséges megoldás

 

Műanyag

Az üveg falpanel alternatív megoldása lehet a műanyag konyhai hátfal. Időtálló, könnyen tisztántartható és bizonyos típusok jól viseli a hőt is, azonban gáz főzőlap esetén a főzőlap fölé itt is fémpanel ajánlott.
Egyszerűen felhelyezhető, bármikor cserélhető, így könnyedén új hangulatot kölcsönözhetünk vele konyhánknak.

Előnye: nagy választék, könnyen felhelyezhető, bármikor cserélhető, vágható, egyszerűen tisztántartható.

Hátránya: nem hőálló, nem tartós

Ára: megfizethető megoldás.

 

Márvány és gránit

Márvány konyhai hátfal

A gránit és márvány hátfalak nagyon ízléses és kifinomult megjelenést kölcsönöznek a konyhának. Jól passzol kis és tágas konyhákba is, letisztultságával vonzza a tekintetet.  Elegáns, kifinomult és trendi hatást kelt, mégis természetes.

 Előnye: mutatós, időtálló, könnyen tisztántartható.

Hátránya: cseréje bonyolult, felrakása szakembert igényel.

Ára: meglehetősen drága.

 

 

Tapéta

Sokaknak meg sem fordul a fejében, de a tapéta megoldást jelenthet a konyhafalra is. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően már a konyhában is lehet tapétánk, azonban fontos figyelembe venni, hogy mindenképpen olyan típust válasszunk, ami mosható anyagból készül, hiszen a tisztán tarthatósága kiemelkedő jelentőségű.

Előnye: hatalmas választék, könnyen felhelyezhető.

Hátránya: nem túl tartós, a hőt és a nedvességet nem minden típusa viseli jól.

Ára: megfizethető megoldás.

Tipp: a tartósság érdekében lehet elé edzett üveget tenni, ez azonban jelentősen megnöveli a költséget.

 

konyha kő fallal

Gyönyörű és rusztikus, modern, mégis autentikus hatású lehet elérni a kőből és téglából készült konyhai hátfallal. Ízléses és karakteres megjelenést kölcsönöz a konyhának, azonban fontos figyelembe venni, hogy nem illik minden stílushoz.

Kőburkolatot érdemes impregnálni a felrakás után, hogy egyszerűbb legyen a takarításuk.

 

 

 

Comments for this post are closed.