Gépesített minimalista konyhabútor- modern konyha

A modern konyha elődje

A 19. században végbement ipari forradalom és a városokban kialakított víz-, gáz- és elektromos hálózat kiépítése jelentős fejlődést indított el a modern konyha berendezésének kialakulását illetően.

A nagypolgári lakásokban a konyha mellérendelt szerepet kapott, ami annak köszönhető, hogy a gazdagodás révén a ház asszonya személyzetet tarthatott. A polgári lakásokban népszerűek lettek a reprezentatív bútorok, a mutatós étkezők, ahol a vendégek és a család is étkezett.

A századforduló alatt

A modern konyha kialakulásának folyamata

A századforduló idején alakultak ki a polgári és a munkás konyhák jellegzetes bútorai. A kettő között a különbség csak annyiban mutatkozott meg, hogy mennyire volt kidolgozott a bútor. Ez pedig csak a megrendelő tehetősségétől függött. A konyhabútor divatcikké vált. A berendezés fő darabja a konyhakredenc, valamint egy egyszerű fiókos asztal volt. Eleinte székek tartoztak hozzá. Később, amikor már garnitúrákba rendeződött a berendezés, az asztallal azonos szerkezetű hokedlik egészítették ki. A bútorok festett fehér vagy pasztellszínekben készültek.

 

Az első világháború után

A modern konyha ősének tekinthető a Frankfurti konyha

Az első világháborút követően a családi élet szokásai megváltoztak. Egyrészt az új technikai találmányok megjelenése miatt, mint a telefon, autó, távíró és rádió, másrészt a munkaerőhiány miatt. A nők munkába álltak, így jelentősen lecsökkent az otthoni munkával töltött idejük. A tömeges lakásépítés következtében bevezették a lakásokba a vizet, a gázt és az elektromos energiát, ami a konyhai munka jobb és gyorsabb elvégzését tette lehetővé. Európa-szerte munkáslakás programokat hirdettek, bútorzatukhoz tervező művészeket fogadtak fel.

1924-ben Frankfurtban a program nyertese Grete Schutte Lihoczky volt. A művésznő az úgynevezett Frankfurti konyha tervével teljes áttörést ért el, amely a modern konyha ősének tekinthető. A Frankfurti konyha elemes felépítésű, kis területű – mindössze 5 m2 alapterület –, ahol minden fontos konyhai funkció megtalálható volt. Először jelent meg az alsó- és felsőszekrény a konyhában a hely jobb kihasználása érdekében. Ezt a típusú konyhabútort a hazai tervezés nem nagyon követte, egészen az 1960-as évekig a század eleji bútorok maradtak meg, kevés újdonsággal.

Comments for this post are closed.