A legénylakás konyhája

A legénylakás konyhája

Lassan tünedező közhely társadalmunkban, hogy a konyha csak a háziasszonyok birodalma lehet.

A körülmények összjátéka olykor olyan helyzetet teremt, hogy a férfiaknak kell megragadni a fakanalat.

Férfias próbálkozások a konyha birtokbavételére természetesen eddig is voltak. Széles körben ismertek nagymamák receptjei, egyperces tasakos levesek, a tejbegríz és a gabonapehely. De mindez egyre inkább a múlté lesz, hiszen a nők is jobban megbecsülik, ha egy férfi a főzőtudományával kedveskedik nekik! Nem beszélve a haszonról, amit saját maguknak hajtanak vele.

A kiváló főzőtudomány kimunkálásához egy férfinak nincs másra szüksége, mint egy megfelelő konyhára!

Mindezt annak a modern nézetnek a terjedése okozza, hogy az erősebbik nem konyhai tevékenysége is lehet trendi. Ennek megfelelően a legénylakás konyhájában – bár egyénenként máshogy festhet –, nagyjából közös pont a férfias szemléletmód. Ez utóbbi a színekben, helykihasználásban, felszereltségben és dekorációban érhető leginkább tetten. A preferenciák eloszlását a változatlanul népszerű, klasszikus, modern és minimalista irányzat képviseli.

A legénylakás konyhája - klasszikusA konyha klasszikus kialakításakor mindenképpen a sötétebb, markáns, kevés árnyalatú színvilág dívik. Fontos elemek a fából készült bútorzatok és általában a fahatás dominanciája. Leginkább a nyers természetet megidéző, rusztikus, széles felületekkel és díszes fogantyúkkal ékesített konyhabútorzat az elterjedt. A klasszikus konyha nagyméretű és külön helyiséget foglal el. Műszaki felszereltsége nem marad el más, mai konyhákétól, de minden ilyen berendezés tökéletesen illeszkedik a bútorzat homlokvonalába és a szín is a fahatáshoz illő sötétebb, matt színekkel operál a fényes fémes hatás helyett.

Az ilyen típusú konyhában a nők leginkább a különböző korok stílusainak valamiféle eklektikus ötvözetét preferálják, míg a férfiak az egyszerűbb, ebből a szempontból letisztultabb belsőépítészetet kedvelik. A dekoráció éppen ezért inkább egy erdőmélyi kúria konyhájához hasonlatos. Vadregényesebb séfek nem nélkülözhetik az eleganciát növelő kiegészítőket, például a boros pultot, pohártartót a gasztroturista vendégek nagy örömére.

Gyökeres ellentéte a fentieknek a modern kialakítású főzőhelyiség.

modern legénylakás konyhájaItt már helye és funkciója van a harsányabb és világosabb színeknek. Sőt egész színskálát lehet felfesteni, bár ez a férfiakra nem igazán jellemző. Egy legénylakás akkor optimális helyszíne egy modern konyhának, ha a lakás kisméretű és ezért a főzőhelyiség az étkezővel egy térben helyezkedik el. Természetesen az elválasztás módja igazán kreatív és vagány megoldásokat hozhat. A választóvonalon kialakítható egy viszonylag keskeny szélességű és pár méter hosszúságú pult, ami magasságának a függvényében járhat együtt bárszékekkel, beépített akváriummal, mintázatot kirajzoló csempével, esetleg téglaszerű homlokzattal. A ma nagyon divatos amerikai konyha ötletén alapuló modern kialakítás kevesebb teret ad a főzőtudományok szabad kibontakoztatásának. Inkább a gyorsan elkészíthető, modern étrendhez leginkább passzoló saláták, félkész ételek és mirelit felé nyit. Akinek állandó rohanás az élete és hölgyismerősei is csak az este folyamán maradnak, annak tökéletes ez a választás.

A minimalista stílus látszólag a modern konyha sok szempontból kicsinyített makettje. De ez csak látszólagos!

minimalista legénylakás konyhájaItt nagyobb lehetőség nyílik a színek, díszek és a formák helyett a térben játszani. Kis helyen – stílusosan egy sarokban kialakítva – minden berendezés, konyhabútorszerelvény simán előrébb, vagy hátrébb kerülhet, nincs szigorú igazodó vonal. Lényeg a funkcionalitás, ami lehetővé teszi az ergonomikus mozgást, hogy bárki, bármit bárhonnan elérhessen. A színezés és a dekoráció másodlagos, csak a tér optikai növelésében, vagy szűkítésében játszik szerepet. Ahol csak lehetséges, a vékonyabb, kevés anyagú bútorok dominálnak.

A kis alapterületű legénylakáson kívül meglétét, az igazi 21. századi metroszexuális szemlélet indokolja. A minimalista konyhában gyakrabban láthatunk vegákat pennét készíteni, vagy frissen végzett mérnök-informatikusokat hot-dog virslit főzni, miközben agyban teljesen máshol járnak. A modern digitális és okos kütyük eloszlása hasonló a modern főzőhelyiségéhez. Ez leginkább a hűtőt jelenti, aminél az az elgondolás járja, hogyha már amúgy is ormótlanul nagy, legalább legyen több funkciós és a legújabb kiadás.

Természetesen a három berendezésnél archetípusokról beszélünk, vagyis átmenetek egész sora lehetséges és az ergonomikus elgondolás is sokszor jelen van. Bármelyik is vált ki tetszést vagy borzadályt belőlünk, egyet kötelező elismerni: csak az igényes ember törődik a konyhájával. Ha pedig igényesek és odafigyelőek vagyunk a stresszmentes életmódunkra, egészségünk megőrzésére, testünk és szellemünk építésére, miért pont ott ne tennénk semmit, ahol mindezek egybefutnak?!

Írta: Csonka Bence

Comments for this post are closed.