A konyhapultok anyaga többféle anyagból készülhet. Bármelyik anyagot is választjuk, az megfelelő lesz, hiszen mindegyik kifejezetten erre a célra lett kifejlesztve.

A konyhapult anyaga

A konyhapultok anyaga többféle anyagból készülhet. Bármelyik anyagot is választjuk, az megfelelő lesz, hiszen mindegyik kifejezetten erre a célra lett kifejlesztve. Azonban minden anyagnak más tulajdonságai vannak, amiket érdemes figyelembe venni a kiválasztás során.

Ezért a legnépszerűbb munkalap típusokat az igénybevétel, a megjelenés, tapintást, karbantartási igény valamint árkategória szempontjából elemezzük.

 

Laminált

Az U-alakú konyhabútor végét egy nyitott polccal zártuk le. Valamint egy nem beépíthető borhűtő és egy side by side hűtő is helyet kapott.

A laminált konyhapult anyaga mindennapi használatra lett kitalálva. Különféle színekben és mintákban kapható, így akár fa vagy a kő mintázatút is választhatunk. A gyártók az utóbbi években nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a felületük is hasonlítson a természetes anyagokhoz, így vannak már olyan laminlált munkalapok, amelyek kissé érdes felületükkel követik a famintázatot.

Forró edényt nem tehetünk rá, és vágni sem ajánlatos rajta, de ha ezt betartjuk, egészen hosszú életű konyhapult lehet. Sajnos, ha a laminált pult megsérül, akkor javítani nem lehet, csak cserélni.

Azonban a laminált munkalap a legköltséghatékonyabb a többi munkalappal szemben.

 

Tömörfa

A tömörfa konyhapult előnyei és hátrányai.A tömörfa konyhapultnak megvannak az előnyei, de a hátrányai is.

Egyedi kinézetű és erezetű, emellett elegáns és kellemes, meleg tapintású, amivel szép stílust kölcsönöz a konyhának. Azonban a tömörfa, mint minden fa, folyamatosan dolgozik, öregedik. Éppen ezért évente 1-2 alkalommal célszerű egy speciális olaj védőréteggel bevonni, hogy hosszabb legyen az élettartama.

Nem ajánlott rajta meleg edényeket elhelyezni, és a karcolódások elkerülése miatt is érdemes vágódeszkát használni. A ráfolyt folyadékokat érdemes minél előbb eltávolítani. Azonban kisebb sérülések eltüntetésére újra lehet csiszolni.

Árát illetőleg a prémium árkategóriába tartozik.

 

Kvarckő

Vízzel szembeni tartóssága miatt ideális a munkalap alá építhető mosogatóknál.A kőből készült konyhapult nagyon jó keménységgel és szilárd anyaggal büszkélkedhet, ellenáll az ütésekkel és a karcolásokkal szemben is. Tapintása a valódi kőére emlékeztet, viszont egységesebb szerkezettel és színekkel rendelkezik. Teljes mértékben sima felületűek, nem porózusak így akár egy mozdulattal tisztán tarthatóak.

Egy kvarckő munkalap esetén az erős igénybevétel sem jelent problémát. A kvarckő kemény anyagának köszönhetően jó kvarcálló tulajdonságú és kiválóan bírja a hőséget. Azonban azt tanácsoljuk, annak érdekében, hogy sokáig szép maradjon, használjon alátéteket.

Kvarckő is a prémium anyagok közé tartozik, cserébe azonban, a megfelelő használat mellett egész életén át szép maradhat.

 

Dekton

A konyhapult ellenállóképesség tekintetében a selymes felületű Dekton a csúcstechnológiát képviselő anyag. A konyhapult ellenállóképesség tekintetében a selymes felületű Dekton a csúcstechnológiát képviselő anyag.

Az egyik leginkább ellenálló munkalap alapanyag, amely a speciális gyártási folyamatnak köszönhetően rendkívül hőálló. Még a lapra helyezett forró edények sem károsíthatják. Emellett lenyűgözően ellenáll a szennyeződéseknek és könnyen tisztítható.

Ellenáll a vegyszereknek is, azonban agresszív sav- vagy lúgtartalmú tisztítószerek használatakor nem szabad azoknak túl hosszan érintkezniük a felülettel.

Mivel a Dekton lapok gyártása és feldolgozása igen összetett, ezek az exkluzív munkalapok magasabb árkategóriába tartoznak.

 

Forrás és képek: Lechner.hu

Comments for this post are closed.