Kis konyha praktikus megoldásai - Szürke és sonoma tölgy színű konyha

8 praktikus megoldás kis konyha esetén

Munkánk során egyre többször szembesülünk azzal, hogy az újépítésű házakban és a panellakásokban nagyon kis helyet hagynak a konyának.

Ezekben az esetekben különösen fontos a beépített, személyre szabott konyhabútor gyártása. Hiszen az előregyártott, elemes konyhabútorok sokszor nem férnek be, vagy sok kihasználatlan helyet hagynak, amit nem kihasználni egy amúgy is kis konyhában szinte luxus.

Az egyedi konyhabútor legnagyobb előnye, hogy nincsenek standard méretek. (A gépeket kivéve) Így minden rendelkezésre álló helyet hasznosítani tudunk. Természetesen nem lehet csodákat csinálni és a kis konyha sok kompromisszumot követel. De azért a kis konyha is lehet szép és praktikus.

 

Összegyűjtöttünk néhány megoldást, amivel helyet, vagy pultfelületet lehet nyerni.

 

Lehajtható asztal

A kis lakásokban sokszor nincs hely egy étkező kialakítására. Ebben az esetben szoktuk ajánlani a lehajtható asztalt. Az asztal lehajtott állapotában nem vesz el sok helyet, viszont kinyitva kényelmesen elfogyaszthatjuk az ételt rajta. Sőt, még plusz munkafelületet is nyerünk vele.

A kis lakásokban sokszor nincs hely egy étkező kialakítására. Ebben az esetben szoktuk ajánlani a lehajtható asztalt. Az asztal lehajtott állapotában nem vesz el sok helyet, viszont kinyitva kényelmesen elfogyaszthatjuk az ételt rajta.

Kihúzható pult

A legtöbb kis konyha esetében nincs elegendő pult. Erre megoldás lehet a kihúzható pult. Ilyenkor a munkapult alól, mint egy fiókot, egy kisebb pultot tudunk kihúzni.

A legtöbb kis konyha esetében nincs elegendő pult. Erre megoldás lehet a kihúzható pult. Ilyenkor a munkapult alól, mint egy fiókot, egy kisebb pultot tudunk kihúzni.

 

Teljes magasság beépítése

A kis konyha legnagyobb hátránya talán az, hogy nagyon kevés pakolóhely áll rendelkezésre. Viszont az egyedi bútor előnye pedig az, hogy akár teljesen, a mennyezetig is be tudjuk építeni a helyiséget. Így nem marad szabad hely a plafon és a felsőszekrények között. Ennek, amellett, hogy több helyet nyerünk, más előnye is van. Hiszen hajlamosak vagyunk a ritkán használt dolgokat a konyhabútor tetejére pakolni. Ezzel nincs semmi baj, viszont az esztétikai megjelenésen sokat ront. Emellett a mennyezetig történő beépítés esetében a bútor teteje nem porosodik.

 

Kis konyha praktikus megoldásai

 

Domino főzőlap

Ha a konyha használója nem főz olyan gyakran, megoldás lehet a domino főzőlap beépítése is. A kétégős főzőlap helyet szabadít fel a pulton.

fehér konyha falborítással oldalról

 

Pult alá épített hűtő

A pici lakásoknál a hűtő elhelyezése nagy gond lehet. Erre megoldás a pult alá építhető hűtő. Előnye hogy nem foglal sok helyet. Hátránya hogy a beépítésével pakolóhelyet vesztünk, valamint, hogy nem lehet olyan sok dolgot tárolni benne.

A pici lakásoknál a hűtő elhelyezése nagy gond lehet. Erre megoldás a pult alá építhető hűtő.

 

Mikró a felsőszekrényben

Sok esetben a mikró a pulton foglal helyet. Azonban ennél praktikusabb megoldás a felsőszekrényben elhelyezni. Normál mikró esetében csak egy nyitott polcot csinálunk, ahova könnyen behelyezhető a mikró. Beépítetett változatban egy, a beépítésnek megfelelő szekrényt készítünk.

A felsőszekrényben elhelyezett mikrókat lejjebb szoktuk engedni a több szekrénytől. Ez azért szükséges, mert ergonómiailag kényelmesebb és kevésbé balesetveszélyes így kivenni a forró tányérokat.

Sok esetben a mikró a pulton foglal helyet. Azonban ennél praktikusabb megoldás a felsőszekrényben elhelyezni.

 

Fiók a felsőszekrényben

Legalább egy fiók minden konyhába kell, az evőeszközök részére, azonban sajnos néhány esetben előfordul, hogy nem lehet fiókos elemet betervezni az alsószekrények közé. Ilyenkor lehet a felsőszekrénybe is fiókot tenni.

 

Fiók a felsőszekrényben

Rács a szekrényajtóra

A fűszerek tárolására ilyen, a szekrényajtó belső felére ilyen rácsot is lehet szerelni a fűszerek részére.

A fűszerek tárolására ilyen, a szekrényajtó belső felére ilyen rácsot is lehet szerelni a fűszerek részére.

Comments for this post are closed.