L-alakú panelkonyha praktikus megoldásokkal

Valószínűleg mindenki egyet ért azzal, hogy a panelkonyha az egyik legnehezebb, a konyhák közül.

Hiszen nem elég, hogy kicsi a hely, annak beépítését még csövek és általában a strang is nehezíti. Azonban ez nem jelenti azt, hogy nem lehet egy praktikus és jól átgondolt konyhát kialakítani.

A képeken látható konyhabútorba beépítésre került egy rozsdamentes mosogató, beépíthető sütő, gáz főzőlappal és egy kihúzható elszívó is.

A mosogató és a sütő közé egy keskeny kihúzható rács került, ami a fűszerek, olajok, ecetek tárolására alkalmas.

Ennél az L-alakú panelkonyha esetében az ablak előtti szekrények keskenyebbek, de még így is jól használhatóak. A sarok egy egyenes sarokszekrény beépítésével lett kihasználva, mellette pedig egy fiókos elem található.

Annak érdekében, hogy több pultfelület maradjon a mikró a felsőszekrényben lett elhelyezve.

A sarokban a lefelé jövő gázcső miatt tudtuk végig vinni a szekrényt, de mint mindig, itt is próbáltunk minden helyet hasznosan kihasználni, így a cső elé polcokat szereltünk, így szakácskönyvek és fűszerek tárolására lett lehetőség.

A fiókos elem előtt is egy függőleges cső található, így ha a fiókokat a falig tervezzük, azokat nem lehet kihúzni. Így ott is elhagytunk pár cm-t, így a fiókok használhatóak lettek, az elmaradt helyen pedig a tálcákat, tepsiket lehet tárolni.

A plafonhoz közel végigfutó cső miatt nem készítettünk mennyezetig érő szekrényeket, mindazonáltal egy takaró lécet készítettünk így nem porosodik a szekrények teteje és a cső se látszik ki.

Az L-alakú panelkonyha egyik különlegessége, hogy a strangot is eltakartuk a konyha ajtajaival megegyező fényes fehér lappal. Nehezítés volt, hogy a strangon belül helyezék el a mérő órákat, így annak elérhetőnek kellett lennie. Erre megoldáskéne egy kis, nyitható ajtót készítettünk a burkoló lapba.

A strang másik oldalán található a hűtőszekrény, ami felé ugyancsak egy szekrényt készítettünk. A hűtő mélységével megegyező mély szekrény jól pakolható, sok tároló felületet hoz létre.

Az ablak parapet magassága azonos a pult magasságával, így a műanyag párkány helyett a munkalap lett úgy kivitelezve, hogy az ablakpárkányként is szolgáljon.

A konyha helység az előszobából nyílik, ahová a konyhabútort folytatva egy cipős szekrényt valamint egy, a hűtő felettihez hasonló szekrényt készítettünk a gépek felé.