Amikor zöldség termesztéséről van szó, az embereknek általában a kert az első gondolata.

Zöldség termesztése a lakásban – beltéri kiskert

Amikor zöldség termesztéséről van szó, az embereknek általában a kert az első gondolata. De ki mondta, hogy zöldséget termeszteni csak akkor lehet, ha van egy konyhakertünk a ház mögött?

Vannak zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények, amelyek alkalmas arra, hogy otthon, cserépben neveljük őket, még erkély sem kell hozzá.

Milyen növények ezek?

Az egyik leginkább elterjedt és népszerű otthon termesztett zöldség a koktélparadicsomKifejezetten olyan típusú zöldségekkel érdemes próbálkozni, amelyeknek nem nagy a helyigénye és benti közegben is jól érzik magukat, így gazdagon teremnek majd akkor is, ha csupán kis méretű alapterület áll rendelkezésükre.

Az egyik leginkább elterjedt és népszerű otthon termesztett zöldség a koktélparadicsom. A paradicsom három dolgot igényel: napsütést, öntözést, és egy karót maga mellé, amibe kapaszkodhat, ha már elég nagyra nőtt.

A paprika is az a zöldség, amelynek bármely fajtája termeszthető lakásban. A chili paprikákat is mint a cayenne, és a jalapeno szintén könnyű szobában termeszteni, és még a lakás díszévé is válhatnak.

De akár kígyóuborkát, padlizsánt vagy cukkinit is termeszthetünk a lakásban, nem beszélve a friss fűszernövényekről, amelyek mutatósak, illatosak és ízletesek egyszerre.

Bármelyik növényt is válasszuk. ültetés előtt minden esetben olvassuk el a vetőmagok csomagolásán található utasításokat. Emellett fontos, hogy mindig a megfelelő edényt válasszunk, hiszen annak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy ne csak a palánták, de később a felnőtt növények is elférjenek benne. A gyógynövények nem igényelnek túl mély cserepet, ugyanis a gyökerük nem annyira szétágazó, ellentétben a paradicsommal.

Ültetéskor legjobb, ha kerüljük az agyagedényeket, ezekben ugyanis gyorsabban kiszárad a föld. Ezért jobb választás lehet fa-, fém- vagy műanyag edény. Figyeljünk arra is, hogy a konténer, vagy virágláda nyáron ne forrósodjon át. Ez azért fontos, mert ha a gyökerek felforrósodnak, könnyen megégnek, s ebbe a szeretett növényünk bele is pusztulhat.

Hol legyen elhelyezve?

A növények elhelyezése is lényeges szempont. Érdemes olyan helyet választanunk, ahol annyi közvetlen napfényt kapnak a zöldségeink, amennyit csak lehet. Ha nincs napsütötte ablakpárkányunk, balkonunk, akkor érdemes lehet olyan lámpákat beszerezni, amelyek segíthetik a zöldségek növekedését és elegendő fényt biztosítanak.

A kemény víz gond lehet!

Az ország bizonyos részein sajnos kemény víz folyik a csapból, amely a növényekre hosszú távon rossz hatással van. A kemény víz hatására ugyanis a föld meszesedik, ami gyökérelhaláshoz, ezzel pedig a növény pusztulásához vezethet. Amennyiben otthonunkban túl kemény a víz, érdemes azt felforralni és kihűteni öntözés előtt vagy esővizet használni.

Comments for this post are closed.