Nyári gyümölcsök jótékony hatásai

Nyári gyümölcsök jótékony hatásai

A gyümölcsök fogyasztása kifejezetten fontos egészség megőrzéséhez. A leghatásosabb, ha változatosan fogyasztjuk őket, hiszen így a lehető legtöbb vitaminnal, rosttal és antioxidánssal támogatjuk szervezetünket.

Íme a nyári gyümölcsök közül néhány, amelyeknek kifejezetten sok jótékony hatása van:

Eper

Az eper a nyári gyümölcsök közül az egyik legnépszerűbb. De az édes íze mellett rengeteg jótékony hatással bír. Az eper a nyári gyümölcsök közül az egyik legnépszerűbb. De az édes íze mellett rengeteg jótékony hatással bír. A magas antioxidáns-tartalmának és a fitokemikáliáknak köszönhetően gyulladáscsökkentő hatású.

Emellett az eperben rengeteg C-vitamin található, és kiváló forrása a mangánnak is. De tartalmaz még folsavat, természetes rostot, valamint jódot is.

Cseresznye

Bár a cseresznye kevesebb C-vitamint tartalmaz, mint az eper, de a cseresznyében található quercetin a szív egészségét segíti, az antocianinok pedig – amelyek a gyümölcs piros színéért felelősek – antioxidánsként működnek, vagyis védik a sejteket a károsodástól.

A cseresznye remek A-, B-, és E-vitamin forrás is, ezért rendszeres fogyasztásával ragyogó és egészséges bőrt lehet elérni. A cseresznye magas antioxidáns tartalma miatt lassítja a bőr öregedési folyamatait. Gyulladáscsökkentő, baktériumölő, bőrvilágosító tulajdonsága miatt halványíthatja a pigment foltokat.

Áfonya

Az áfonyának kifejezetten magas az antioxidáns-tartalma. Kutatásokkal igazolják, hogy az áfonyafogyasztás javítja a koncentrációs képességet, valamint csökkenti a memóriazavarok és a demencia kialakulásának az esélyét. Emellett segít megelőzni a szívbetegségeket, a strokeot és az érelmeszesedést is. A rák kialakulása ellen is hatásos a fogyasztása.

Görögdinnye

Sokan gondolják, hogy a görögdinnye nem tartozik a vitamindús nyári gyümölcsök közé. Ez azonban tévhit. Bár kalóriatartalma kevés mégis két csészényi gyümölcs tartalmazza a nők számára ajánlott napi C-vitamin mennyiség harmadát. Továbbá káliumban és A-vitaminban is gazdag.

Az antioxidánsban is gazdag gyümölcs segít helyreállani az UV sugarak által okozott sérüléseket a bőrön, gátolhatja bizonyos ráktípusok kialakulását és lassítja a bőr öregedését, és remeg gyulladáscsökkentő is.

A görögdinnye nem utolsó sorban a 90% vízből áll így, amellett, hogy remek frissítő a nyári hőségben, hozzájárul a megfelelő hidratáltsághoz is.

Sokan gondolják, hogy a görögdinnye nem tartozik a vitamindús nyári gyümölcsök közé. Ez azonban tévhit.

 

 

Forrás:
netamin.hu
solanie.hu

Comments for this post are closed.