A kávézacc számos területen alkalmazható.

Mire jó a kávézacc?

A legtöbb ember a kávé lefőzése után egyszerűen csak kidobja a kávézaccot. Pedig a kávézacc számos területen alkalmazható. Ráadásul a kreatív felhasználásával nem csak pénztárcánkat, hanem a környezetünket is óvhatjuk.

Összegyűjtöttük a különféle felhasználási módokat, amelyek magukban foglalják a háztartást, a kertet és a szépségápolást is.

A háztartásban

 • A kávézacc szemcséi alkalmasak súrolásra, zsíros foltok eltüntetésére, lefolyó-tisztításra és a konyhapult tisztítására.  Segít eltüntetni a az ételmaradékokat és a különféle foltokat. Ehhez nem kell mást tenni, csak egy nedves ruhadarabbal vagy egy dörzsi szivaccsal eldörzsölni a kávézaccot. Azonban arra ügyelni kell, hogy a zacc időben le legyen öblítve az edényről, nehogy a kávé megszínezze az edényt.
 • A kávézacc kiváló szagtalanító. A kávézacc – a szódabikarbónához hasonlóan – képes magába szívni, és ezáltal tompítani, elnyomni a kellemetlen szagokat. Egy kistányérra szórt kávézaccot helyezve a hűtő egy-két nap alatt csökkenti a szagokat. A dohos szag is megszüntethető, ha a szekrénybe külön-külön tartóba sót és kávézaccot helyezünk. A só csökkenti a párát, a kávézacc pedig beszívja a szagokat. Ha benedvesedtek, akkor a sót szárítsuk ki a kávézaccot pedig cseréljük ki frissre. A szagos cipőt is szagtalaníthatjuk a zacc felhasználásával. Szórjunk pár kanál kávézaccot egy papírzacskóba, majd a zacskót tegyük bele a cipőbe néhány napra!
 • Ha gyakran eldugul a konyhában a lefolyó, akkor a legolcsóbb megoldás, ha a kávézaccot egyszerűen beleöntjük a lefolyóba. A szemcsék nem akadnak fenn, és magukkal viszik azt is, ami viszont már fennakadt.
 • A zacc a folttisztításra ki kiváló. Akkor sem kell kétségbe esni, ha a fehér ing foltos lett. hogy benne is marad az étel/ital színe. Egy kis kávézaccal és langyos vízzel ki lehet szedni a foltot hagyó étel/ital színét, csak bátran kell dörzsölni.

 

A kertben

A kávézaccot a kertben is többféleképpen hasznosíthatjuk.

 • A virágföldbe szórt vagy kevert kávézacc savas közeg alakul ki, amit bizonyos növények kifejezetten szeretnek, és ezt gyönyörű virágokkal hálálják meg. Ilyenek például a rózsák, a hortenziák és a büdöske is.
 • Az ágyásokra is szórhatunk kávézaccot. Az egyenletesen eloszlatott zacc szabályozza a föld nedvességét. Nyáron nem engedi kiszáradni a talajt, a nagy esőzések után pedig elvezeti a felesleges vizet. Valamint ásványi anyagokkal és más tápanyagokkal is ellátja kertünk talaját.
 • Növények kártevőinek elűzésére is alkalmas.  A fiatal palánták köré szórt kávézacc miatt sem a földön mászó rovarkártevők sem a meztelen csigák nem fogják megrágcsálni a zsenge növényeket. Ugyancsak hatásos a hangyák és bogarak távol tartására is. Ha a bejárat elé rovarirtó szer helyett kávézaccot szórunk azok ugyanúgy távol tarthatók. Ráadásul a környezet sem szennyezzük mérgekkel.

 

Szépségápolásban

Ha a kávézaccot belekeverhetjük kozmetikumokba kihasználhatjuk szemcsés tulajdonságát a házi szépségápolás során.

 • Bőrradír készítéséhez a keverjük össze a kávézaccot mézzel vagy olívaolajjal. A kávézaccos bőrradírt az egész testen lehet használni és a bőrt is jobban kíméli, mint például a kristálycukros vagy sós alapú radírok.

 • A samponba vagy balzsamba kevert kávézacctól csillogóbb és élettel telibb lesz a haj. Dörzsöljük be a fejbőrbe, majd alaposan öblítsük le. A zacc felszabadítja a fejbőrön lerakódott piszkokat, a benne lévő ásványi anyagoknak köszönhetően pedig a haj is tápláltabb, fényesebb lesz. (Koffeines sampon után ne használjuk.)
 • A kávézaccból és kókuszolajból álló keverék segít megszabadulni a szem alatti karikáktól és táskáktól is. Hiszen vízhajtó hatásának köszönhetően eltünteti a duzzadtságot.
  A kávézaccot és kókuszolajat addig kell keverni, amíg egy sűrű, maszkszerű anyagot keletkezik. Ezzel be kell kenni a szem alatti területet majd rajtahagyni 15-20 percig. Az idő letelte után alaposan le kell mosni. Hetente kétszer kell ismételni.

 

Az egészséggel kapcsolatos részek nem minősülnek orvosi tanácsnak és nem is helyettesítik azokat, csupán általános tájékoztatást szolgálnak.

 

Forrás:
hogyankell.hu
hazipatika.com
kuffer.hu
mosthallottam.hu

Comments for this post are closed.