lakásfelújítási támogatás

Lakásfelújítási támogatás

Egyre több ügyfelünk jelezte, hogy lakását, házát az új 2021.01.01-től érvényes lakásfelújítási támogatás keretein belül szeretné felújítani.

Szeretnénk, ha minél több ember tisztában lenne az igényelhető támogatás feltételeiről és arról, hogy mire lehet felhasználni. Ezért összeszedtük milyen lehetőségei vannak ügyfeleinknek.

 

Kik igényelhetik a támogatást?

A támogatást az igényelheti, aki magyar állampolgár és a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgárnak tekintendő.

A támogatást a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő, azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak igényelheti. A Lakásfelújítási támogatást egyedülállók is igényelhetik, nem feltétele a házasság. (Ellentétben a Babaváró támogatással, amelyet csak házaspárok igényelhetnek.)

Gyermeknek számít:

  • Az igénylő magzata a várandósság betöltött 12. hetét követően.
  • Vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek, aki a 25. életévét még nem töltötte be.
  • Az igénylő 25. életévét már betöltött gyermeke, ha az megváltozott munkaképességű.
  • Az igénylő kiskorú rokona, ha a gyermek szüleinek halála miatt az igénylő a kirendelt gyámja.

 

Mely ingatlanra kérhető a támogatás?

Magyarország területén fekvő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház fő rendeltetés szerinti jelleggel nyilvántartott ingatlan, valamint tanya, vagy birtokközpont jogi jelleggel nyilvántartott ingatlan lakáscélú épületeinek felújítására vehető igénybe.

 

Mennyi támogatás vehető fel?

A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 millió forint. a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet. Az aránynak való megfelelést összesen kell figyelni a támogatáson összegén belül, tehát nem kell minden munkadíj mellé anyagszámlát is kapcsolni.

Példa 1: Anyagköltség 1.000.000 Ft, munkadíj 100.000 Ft.
Igényelhető támogatás 200.000 Ft.

Példa 2: Anyagköltség: 1.500.000 Ft, munkadíj 500.000 Ft.
Igényelhető támogatás mértéke ebben az esetben: 1.000.000 Ft

A maximum 3 millió Ft egyetlen alkalommal vehető igénybe. A visszatérítés a rekonstrukció befejeztével, az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül kérelmezhető. A kérelem benyújtásának utolsó határideje 2022. december 31.

 

Mi számolható el a mi esetünkben?

Ha minden elem a helyére került egyesével vízbe állítjuk azokat.Az állami támogatást szabályozó rendelet szerint a felújítás során beépítendő eszközök között elszámolhatóak a szaniterek, a padlólapok és a világítástechnikai eszközök, például a konyhabútorokba beépített világítótestek is. A beépíthető hűtőszekrényt is el lehet számolni, akárcsak a beépíthető sütőt, főzőlapot, páraelszívót, beépíthető mosogatógépet és mikrohullámú sütőt, és természetesen a klímaberendezést is.

Azonban nem lehet elszámolni a mosó- vagy szárítógépet, még abban az esetben sem, ha azokat a konyhabútorba, vagy a mosókonyhában kerülnek beépítésre.

A rendelet szerint a beépíthető bútorok cseréje, beépítése támogatható, de a szabadon álló bútorok esetén NEM igényelhető támogatás.

A rendelet kötelezően előírja, hogy csak azon számlák fogadhatók el a lakásfelújítási támogatás igénylése során, melyek mögött van vállalkozói szerződés is. Amennyiben a vállalkozó saját maga szerzi be az anyagokat (mint a cégünk esetében), akkor ezt fel kell tüntetni a vállalkozói szerződésben és el kell különíteni a vállalkozó által kiállított számlán is.

 

Fontos lehet még

Figyelni kell, hogy a 27 helyett 5 százalékos áfát tartalmazó eszközökre nem nyújtanak támogatást. (Az újépítésű lakásoknál erre mindenképpen gondolni kell.) Éppen ezért csak olyan számlát lehet a támogatásnál benyújtani, amely pontos termékmegnevezést, típusszámot tartalmaz, és szerepelnie kell rajta a „beépíthető” szónak is.

A számlán külön tételként kell megjelennie az anyagköltségnek és munkadíjnak! A vállalkozói szerződésben már részletezett felújítási munkálatokat a számlán nem
fontos részletesen feltüntetnie. Az anyagköltség vagy munkadíj a számlán egy tételként összevontan nem szerepelhet.

Házhoz szállítás igénybevétele esetén a szállítási díj “anyagköltségként” elszámolható, ha az anyagköltség beszerzésére vonatkozó számlában ez külön tételként szerepel. Külön számlán szereplő szállítási költséget/fuvardíjat nem lehet elszámolni.

Comments for this post are closed.