Gardrób tervezés egyszerűen

Gardrób tervezés egyszerűen

Minden lakásba szükség van egy nagy szekrényre, amiben elférnek a ruhák és az egyéb dolgaink. Azonban nem mindegy, hogy az a gardróbszekrény hogy néz ki és mennyire praktikusan használja ki a rendelkezésre álló helyet.

Az alábbiakban egy kis útmutatót írtunk arra vonatkozóan, hogyan is lehet megtervezni a számunkra legmegfelelőbb gardróbot.

 

Első lépés – Méret és hely A gardrób tervezés első lépése a helye megmérése.

Mielőtt elkezdenénk tervezni a gardrób belső kiosztását meg kell határozni annak méretét és helyét. Emellett az is célszerű már az elején eldönteni, hogy nyíló ajtókkal szeretnénk, vagy tolóajtóval. Ez azért fontos, mert ha csak meghatározott mélység áll rendelkezésünkre, akkor nem biztos, hogy elfér a tolóajtó.

Ugyanis, míg a nyíló ajtókkal nem vesztünk sok helyet, a tolóajtók minimum 8 cm helyet elfoglalnak a teljes mélységből. Ez különösen fontos lehet, ha akasztós részt is szeretnénk a gardróbszekrénybe. A szükséges méreteket lejjebb részletezzük.

 

Második lépés – Belső elrendezés

Gondoljuk át, hogy miket szeretnénk a szekrényben tárolni. Szükség van-e akasztós részre? Sok ruhát szeretnénk akasztva tárolni? Kell-e fiók? Ha igen akkor hány darab? Vagy inkább csak polcos legyen a gardróbszekrény? Itt szeretnénk-e tárolni a ritkán használt dolgokat, bőröndöket, vagy a porszívót és a vasalódeszkát? Ha ezeket átgondoltuk, már nagyjából kirajzolódik előttünk, milyen szekrényre van szükségünk.

A gardróbszekrény belső elrendezéséhez szükség van akasztóra, polcokra és fiókokra. Érdemes úgy csoportosítani a dolgokat, hogy a gyakrabban használt darabok legyenek szemmagasságban. A felső polcokra érdemes az idényruhákat és a ritkán használt tárgyakat, dobozokat tenni. Az alsó polcok viszont a cipők számára tökéletesek.

 

Harmadik lépés – Külső megjelenés Gardróbszekrény tolóajtóval

A gardróbszekrények elég nagy falfelületet foglalnak el ezért fontos, hogy illeszkedjenek a lakás berendezéséhez.

Szerencsére ma már rengeteg szín és minta közül tudunk választani. Lehet egyszínű, fahatású, kőhatású és fényes felületű is. Emellett lehet az ajtó tükrös is. Ebben az esetben azt kell eldönteni, hogy az egész ajtót borítsa be a tükör vagy csak egy részét.

 

Minek mennyi hely kell

A gardrób tervezésénél figyelembe kell vennünk néhány alapvető méretet.

Egy vállfán tárolt ruhának minimum 54-56 cm mélység szükséges, különben gyűrődni fog a kabát, a zakó és az ingek ujja. Ezt különösen fontos figyelembe venni, ha tolóajtós szekrényt tervezünk, ugyanis a tolóajtó sínek és az ajtók 8 cm mélységet elvesznek. Így ha csak 60 cm hely áll rendelkezésünkre praktikusabb lehet nyíló ajtókat tervezni.

Keskenyebb tolóajtós gardróbok esetén szoktuk tanácsolni a kihúzható vállfatartókat. Ebben az esetben viszont a szekrény szélességének kell 60 cm-nek lennie.

Fontos tervezési szempont, hogy tolóajtó esetén csak egy oldalra kerüljenek fiókok, mert különben nem lehet azokat kihúzni. Ugyanis az ajtók egymásra fednek, hogy a két ajtó között ne keletkezzen rés, ez azonban azt eredményezni, hogy az egyik ajtó pár cm-rel szélesebb, így a fiók kihúzásakor akadályt képez. Ugyan ez a helyzet a ruhaliftek esetében is.

A polcok közötti átlag magasságnak mi 30 cm-t szoktunk hagyni, de a szekrényeink furatsorral készülnek, így bármilyen magasságba betehetőek a polcok.

A szekrényekben 1 m-nél szélesebb polcot nem szoktunk ajánlani, mert az ennél nagyobb polcok a súly hatására meghajolhatnak.

60 cm felett 2 ajtót rakunk mind a konyhaszekrényekre, mind bármilyen más szekrényre. Ennek az az oka, hogy az ennél nagyobb ajtók a súlyuk miatt idővel meglógósodhatnak, nem fognak szépen állni.

Szekrényeink lábon álló szekrények, így könnyedén vízszintbe tudjuk állítani a szekrényt és az ajtók is szépen függőlegesen fognak állni, a tolóajtók nem fognak elgurulni. Nem kell megijedni, ez nem jelenti azt, hogy a gardrób ronda lábakon fog állni, hiszen azokat egy takaró léccel eltakarjuk, csakúgy, mint a konyáknál.

Egyéb praktikus megoldások lehetnek még: ruhalift, kihúzható polc, nadrágtartó, belső fiók, kihúzható akasztó.

Gardróbszekrény tolóajtóval láthatatlan sínes Gardróbszekrény tolóajtóval Gardróbszekrény tolóajtóval üvegbetéttel

Comments for this post are closed.