A konyhabútor színe – segítség a színválasztáshoz

Az egyedileg tervezett konyhabútor akár hosszú évtizedeken keresztül is végigkíséri az életünket, ezért nem mindegy, hogy milyen a konyhabútor színe.

Vannak, akiknek határozott elképzelései vannak arról, milyen konyhát szeretnének és ragaszkodnak kiválasztott színhez bármi áron.

Azok számára azonban, akiknek nincs elképzelésük a konyhabútor színét illetően és egyelőre határozott tervek és elképzelések nélkül nézelődnek ötletek után, összegyűjtöttünk egy listát a főbb szempontokkal, mire érdemes odafigyelni a színválasztás során.

Egy konyhabútor esetében sok elemnek kell passzolnia:

  • a padlóburkolatnak
  • a falborításnak
  • a fal színének
  • a konyhabútor ajtajainak (sok esetben ez alul-felül két különböző szín)
  • a munkalapnak
  • a gépek színének
  • a fogatyúknak
  • a kiegészítőknek

Milyen stílusú lesz a konyha?

Ezért első lépésként érdemes először azt eldönteni, hogy milyen stílusú legyen a konyhabútor. Ez azért fontos, mert bizonyos stílusok alapvetően meghatározzák a hozzá illő színvilágot is.

Egy klasszikus stílusú konyhába kerülhetnek sötét, természetes fa elemek vagy éppen finomabb, elegáns, világos színek.

A minimalista konyhánál ellenben az uni színek lesznek a dominánsak, különböző fogantyú nélküli megoldásokkal.

Klasszikus konyha bárpulttal

 

Ez a modern, magasfényű konyhabútor egy eladásra szánt lakásba készült.

 

Mely színek dominálnak a többi szobában? 

Érdemes úgy gondolkodni, hogy a konyhabútor színe illeszkedjen a lakás többi berendezéséhez. Ez különösen fontos lehet az amerikai konyhás nappalik esetében.
Ezzel szemben vannak, akik kifejezetten törekednek arra, hogy minden szoba különböző színvilágú legyen, így adva egy igazi színes hangulatot a lakásnak.

Kék színű beépített konyhabútor kék konyha egy legénylakásban

 

Milyenek a konyha helyiség adottságai?

Ha a konyha sok természetes fényt kap, déli fekvésű, akkor hűvös árnyalatok is megfelelőek lehetnek, azonban ha északi fekvésű a szoba érdemes olyan színt választani, amely kompenzálja a hideg hatást.

Ha nincs természetes fény a helyiségben, akkor érdemesebb világosabb színeket választani.

A kis konyha tágasabbnak fog tűnni, ha világos, szinte fehér színeket választunk. Az egyszínűség és monotónia ellen azonban bátran alkalmazhatóak a feltűnő, élénk részletek, kiegészítők.

A sötét színek mindig kicsinyítenek, a nagyobb tereket összenyomják. A világos színek azonban tágítják, vagy épp magasabbá teszik a kicsi tereket.

Ez a fehér panelkonyha magasfényű akril ajtókkal készült.

Ez az antracit szürke konyha egy amerikai konyhás szobába készült.

Természetesen az itt leírtak csak tippek, javaslatok a választáshoz, hiszen az, hogy ki milyen konyhabútort szeretne otthonába, teljes mértékben személyiség függő.

Comments for this post are closed.